Polskie produkty regionalne są naszą dumą i warto się z nimi zapoznać. Część z nich jest szeroko znana i ceniona na całym świecie. O niektórych jednak mało kto słyszał.
Dlatego głównym celem naszego projektu jest zwiększenie świadomości produktów regionalnych, zwłaszcza Fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca a także potraw tradycyjnych charakterystycznych dla naszego regionu.
Planujemy przeprowadzić warsztaty dla dzieci i młodzieży z powiatu tarnowskiego, podczas których dzieci podzielone na grupy będą miały okazję przygotować dania kuchni małopolskiej zwłaszcza pochodzące z regionu tarnowskiego. tj. Siuśpaj, Rzodkie Ziemniaki, Pasztet z fasoli, Pierogi z fasolą, Zupa ziemniaczana z Fasolą, ciasto z Fasoli.
Warsztaty kulinarne dla dzieci są wyjątkową okazją do odkrywania nowych smaków,
poznawania zapachów i eksperymentowania z naturalnymi składnikami używanymi na co dzień w kuchni. Mali uczestnicy, pod okiem prowadzącego, sami przygotowują swoje dania. Wspólna degustacja w finale pokaże możliwości drzemiące w adeptach sztuki kulinarnej.
Cel:
Projekt współfinansowany ze środków Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego
biuro@stowarzyszenie-luna.pl
stowarzyszenie.luna@gmail.com
KRS: 0001026617
NIP: 9930694220
ul. Spacerowa 2
33-140 Brzozówka
Strona www stworzona w kreatorze WebWave.